Лікар-інфекціоніст Новікова Алла Олександрівна

Кір: захищаємося ефективно!

Профілактика  кору:

Останнім часом в Україні в тому числі в Полтаві і Полтавській області відмічається підвищення захворюваності на кір.

         Актуальність цієї проблеми підтверджується небезпечними ускладненнями цієї інфекції, зокрема частим виникненням пневмонії й можливим ураженням центральної нервової системи з розвитком енцефаліту, що може закінчитися летально.

         Етіологія. Збудник кору: (вірус Pilinosamorbillazum) має виражену етіотропність, тобто здатність уражати епітеліальні покриви слизових оболонок, кон’юктиви очей, шкіри та інших органів і систем.

         Інкубаційний період триває 9-11 днів, може продовжуватися до 17, а іноді – до 21 дня.

         Джерелом збудника є хвора людина. Виділення вірусів з поверхні слизових оболонок дихальних шляхів починається в останню добу інкубаційного періоду, досягає максимуму наприкінці початкового періоду (3-4 доба) і закінчується на 5-ту добу з моменту появи висипань. Отже заразний період триває  9-10 діб.  При наявності ускладнень виділення вірусів може затягуватися до 10 ї доби від появи висипань. Єдиний механізм передачі кору є повітряно-крапельний : під час кашлю, чхання та розмови.          Через нестійкість збудників у довкіллі їх передача через предмети побуту або одягу неможливе.                  

         Сприйнятливість людиною до кору (контагіозність) є дуже високою.

         Клінічні прояви: При кору з другої половини інкубаційного періоду з’являється нежить, сухий кашель, підвищення t0 тіла до 38-390С, загальна слабкість, знижується апетит, з’являється головний біль. Відмічається почервоніння і набряк у горлі, кон’юктивіт, подразнення очей, чутливість до світла. На 3-4 день від початку захворювання t0 знижується, однак  при появі шкірної висипки підвищується  до високих показників. Висипи  на шкірі характеризуються етапністю: 1 - го дня – обличчя , шия; 2-й день - на тулубі , руках, стегнах; 3-й день охоплює гомілки, стопи. Висипання папульозно-плямисті схильні до злиття.                           

         В окремих випадках вірус кору гематогенним шляхом потрапляє в головний мозок, легені, зумовлюючи виникнення специфічного коревого енцефаліту, пневмонії.

         Дорослі переносять кір дуже важко. Вакцинація – єдиний ефективний спосіб попередити кір.

         Якщо ви не вакциновані від кору, або не хворіли на кір, зробіть необхідне щеплення!

 

 


 

 

 

 

Комісія з реорганізації 4-ї міської клінічної лікарня м. Полтави повідомляє, що рішенням дев’ятнадцятої сесії Полтавської міської ради сьомого скликання від 30 листопада 2018 року «Про реорганізацію закладів охорони здоров’я комунальної форми власності м. Полтава» вирішено припинити юридичну особу 4-а міська клінічна лікарня (код ЄДРПОУ 01999678, юридична адреса: 36021 м. Полтава, вул. Залізна, 17) шляхом перетворення її в Комунальне підприємство «4-а міська клінічна лікарня Полтавської міської ради» (код ЄДРПОУ 01999678, юридична адреса: 36021 м. Полтава, вул. Залізна, 17).

 

         Створено комісію з реорганізації юридичної особи у складі:

 

Голова комісії  - Куроєдов Леонід Федорович (головний лікар),

Член комісії  -  Бабенко Зінаїда Павлівна (головний бухгалтер),

Член комісії - Ахметов Марат Уралович (юрисконсульт).

 

Місцезнаходження комісії з реорганізації: м. Полтава, вул. Залізна, 17, тел. 63-74-50, 63-74-42.

 

Повідомлення про рішення щодо реорганізації юридичної особи розміщено на сайті Міністерства юстиції України (ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань).

 

Строк пред’явлення вимог кредиторами – до 04.02.2018 р.

 

Комісія з реорганізації

 

 


 

 

 

 

          12.11.2018р. учасникам групи волонтерів 4-ї міської клінічної лікарні м.Полтави в урочистій обстановці були вручені відзнаки Президента України «За гуманітарну участь в антитерористичній операції».

        Група стоматологів на чолі з головним лікарем Куроєдовим Л.Ф., до складу якої входили лікар-стоматолог-хірург Помаз В.Д., лікарі-стоматологи-терапевти Лупаца Н.А. та Веретільник В.О., сестра медична Людмирська Т.Г., надавали волонтерську допомогу бійцям механізованої бригади у зоні АТО (Луганська обл. м.Лисичанськ та м.Сєвєродонецьк).

 


 

 

 

взято з : https://znaj.ua/society/otruyennya-grybamy-symptomy-i-likuvannya-0

 

Не тільки смачно, але і небезпечно

1504858097

 

         Вже почався грибний сезон в Україні. Зараз з'явилася величезна кількість самих різних грибів, як їстівних, так і не дуже. Варто відзначити, що отруїтися можна навіть їстівними грибами, якщо їх неправильно приготувати, або ж занадто багато з'їсти. Тому ми вирішили розповісти вам, які перші симптоми при отруєнні грибами, і як правильно лікуватися при цьому.

Симптоми при отруєнні грибами

         Отруєння грибами завжди проявляється дуже швидко, протягом перших двох годин після прийняття їх в їжу. Після цього, у вас відразу ж з'явиться нудота, блювання, біль у шлунку, можливо пронос, ну і звичайно, отруєння грибами буде супроводжуватися високою температурою.

         Варто зазначити, що симптоми можуть бути різними, залежно від точної причини отруєння. Якщо ж ви з'їли просто отруйний гриб, то з вами буде саме вище описане. Але, якщо ви з'їли їстівний гриб, який неправильно приготували, або ж вони довго зберігався у невідповідній для них тарі, то симптоми від отруєння грибами можуть бути дещо іншими, але сильно відрізнятися не будуть.
Так само, варто відзначити, що гриби дуже складно перетравливаются організмом, тому їх не рекомендується багато є людям похилого віку, або тим, у кого є різні проблеми з шлунково-кишковим трактом. До речі, так само, гриби можуть викликати алергічні реакції.

Отруєння грибами: перша допомога 

         Звичайно, ми вже говорили, що симптоми від отруєння грибами з'являться дуже швидко. Тому, перше, що потрібно зробити – це викликати швидку допомогу.
До того, як приїдуть лікарі, потрібно випити кілька склянок кип'яченої води з содою.
Також, постарайтеся викликати у себе блювоту, це спростить перебіг отруєння.
Якщо ж, отруєння грибами і так провокує блювоту, то її повторно викликати не треба.
         Крім цього, потрібно приймати проносні, щоб очистити свій шлунок.
Сорбент: треба випити 10 таблеток активованого вугілля, або ж використовувати будь-який його аналог.
         Гриби, якими ви отруїлися, постарайтеся зберегти, якщо це можливо. Вони допоможуть лікарям виявити причину, і які саме речовини на вас так вплинули. Це допоможе швидше вас вилікувати. 

 


 

 

Міський алерголог Гіболенко Л.І.

 

«Про взаємозв’язок харчової неприйнятності і харчової алергії з патологією органів травлення та їх лікування»

Специфіка сучасного життя характеризуються ростом психоемоційних перенавантажень, зниженням фізичної активності, вживанням висококалорійної їжі, яка включає рафіновані продукти з включенням консервантів, барвників, ароматизаторів і зніженою кількістю харчових волокон, клітковини, широким використанням біологічно активних домішок, підвищенням радіоактивним фоном, неконтрольованим вживанням ліків в т.ч. антибіотиків, анаболічних гормонів. Всі ці та інші фактори ведуть до зміни імунного статусу, росту функціональних і запальних захворювань кішківника, жовчнокам’яної  хвороби, функціональних і органічних захворювань гепатобіліарної системи, підшлункової залози і алергічних реакцій.

Сучасна класифікація ХН включає слідуючі варіанти:

-                           неспецифічні псевдоалергічні реакції (несправжня алергія), пов’язані з гістаміноліберуючими властивостями деяких харчових продуктів і харчових добавок,

-                           ХН в зв’язку з наявністю дефіциту ферментативної системи,

-                           психогенні реакції на їжу,

-                           реакції гіперчутливості ( або алергічні) тобто ХН, обумовлені імунологічними механізмами.

В свою чергу алергічні реакції діляться на 5 типів:

- І тип – реакції миттєвої гіперчутливості (анафілактичної або реагінової). Це гострі реакції, обумовлені антитілами класу IgE(рідше IgG4) разом з клітинами-мішенями для антитіл-реагентів (клітини).

- ІІ тип – реакції гіперчутливості цитотоксичного типу, обумовлені а/тілами класу IgMабо IgG при активації системи комлимента

- ІІІ тип – реакції імунокомплексного типу, опосередковані імунними комплексами і комплементами,

- ІV тип – реакції гіперчутливості уповільненого типу, опосередковані клітинними компонентами імунної системи Т-лімфоцитами і макрофагами,

- V тип – реакції гіперчутливості уповільненого типу, опосередковані антитілами ( частіше всього ауто антитілами)стимулюючими функції клітин.

         Практично всі харчові продукти, крім солі та цукру, мають ту або іншу ступінь антигенності.  В порядку зменшення алергенної значимості частіше зустрічається серед харчових продуктів – яйця, арахіс, молоко, соя, лісні горіхи, риба, раки, пшениця. Псевдоалергічні реакції частіше зустрічаються при захворюваннях КШТ. В зв’язку з порушенням слизової оболонки кішківника, яка приводить до ще більшої, чим звичайно доступності тучних клітин для екзогенних гістамінолібераторів, наприклад риби, харчових домішок, полуниці, суниці, можуть виникати реакції, клінічно схожі до алергічних, але при обстеженні рівень алергічних антитіл класу IgE можуть бути в межах норми.  Мають місце готовність багато численних тучних клітин, дифузнорозсіяних по слизовій оболонці КШТ і за його межами відповідати на неспецифічні подразники викидам біологічно активних речовин. Цим пояснюються часті рецидивуючі  кропив’янки, набряки Квінке при відсутності чіткого алергологічного анамнезу на фоні захворювання органів КШТ.

         Часто відмічаються реакції на продукти, які мають в своєму складі  велику кількість гістаміну: тунець, червоні вина, пивні дріжджі, маринований оселедець та інше  можуть спостерігатись ініційована тираміном нудота, блювота, головний біль. Надлишкова кількість тираміну виникає в кішківнику при порушенні мікробного біоценозу. Нерідко ХН псевдо алергічного характеру визивається такими харчовими домішками, як помаранчевий барвник (газовані напої, креми, мармелади). Реакції, які виникають, можуть бути пов’язані з порушенням метаболізму арахідонової кислоти і утворенням лейкотриєнів. Найбільш часто ХА зустрічається з іншими атопічними захворюваннями. Так алергічні реакції на харчові  продукти відмічаються у хворих з атопічним дерматитом – в 48% випадків, полінозом – в 45% , кропив’янкою – в 65%, бронхіальною астмою – в 15% хворих.

         Розмежування ХА на істинну і хибну достатньо умовні. У одного пацієнта можуть розвинутись реакції на харчові продукти, обумовлені участю і специфічних реакцій імунітету і псевдоалергічних. До симптомів, при яких бажано обстежувати на ХА, можна віднести наявність виразок на слизовій ротовій порожнині, свербіж в роті, набряк губ і язика, закрепи, поноси, печія, відрижка, закладенність носу, мігренозний головний біль, запаморочення, безсоння, біль і набряк суглобів, вугровий висип, випадіння волосся, сухість шкіри, кропив’янку, дратівливість, зниження пам’яті, меланхолічну депресію.