АНЕМІЇ

Це типовий патологічний процес – який характеризується  зменьшенням кількості еритроцитів  та концентрації гемоглобіну в одиниці об*єму крові.

   Еритроцити – це клітини крові  6-класу кроветворення-  складаються з заліза і поставляють в кожну клітину кисень  (червоні кров*яні тільця)

   Гемоглобін – найваливіший  дихальний   пігмент крові  людини

Анемії –майже завжди є  вторинними існує три  основні групи анемій :

     Анемії  постгемморагічні

  • Гострі
  • Хронічні (анемії хронічних захворювань)

    Анемії пов*язані з порушенням процессу кровотворення:

             -  Залізодефіцитні анемії

            -  Анемії мегалобластні ( В12 дефіцитні та інші )

            -  Анемії апластичні

   Анемії – обумовлені  підвищеним  кроворуйнуванням  (гемолітичні анемії )

           -спадкові

           -набуті

                                  Залізодефіцитні  анемії ( ЗДА )

широко поширені захворювання при яких знижується кількість заліза в сироватці крові,кістковому мозку та депо

    залізо є одним зосновних по значенню  елементом організму .

Залізо забезпечує :

  • Ріст тіла і нервів
  • Синтез коллагегу
  • Функціонування лімфоцитів ,макрофагів, нейтрофілів ,
  • Окислювальне  фосфорилування
  • В тканинах – дихання

Кількість заліза що всмоктується  , переважно із харчів тваринного походження, щодня в нормі - 2мг. За добу чоловіки втрачають 1-1.5мг , жінки 2-2.5мг.  Всмоктується залізо- в 12п.кишці та тонкому кішківнику.

                         Основні етиологічні чинники розвитку ЗДА  :

  1. Захворювання кишково-травного  тракту (виразкова хвороба,геморой,тріщини прямої кишки,ерозивні гастрити-дуоденіти, глистні інвазії .резекції кішківника)
  2. Захворювання кишково-травного  тракту пов*язані з порушенням всмоктуванням заліза(оперативні  видалення частки травного тракту, амілоїдоз кішківника)
  3. Захворювання сечостатевої системи (пієлонефрити  гломерулонефрити, скх ,фіброміоми,  метроррагії0
  4. Захворювання ендокринної системи (мікседема ,хнннз, гіпофункція гіпофізу та інше.
  5. Захворювання серцево-судинної системи  (ГХ з частими носовими кровотечами ,розшаровуюча аневризма інше)
  6. Захворювання органів дихання (легеневий гемсидероз,бронхоектатична хвороба,рак легень, сухоти)
  7. Захворювання  системи  крові (гемобластози апластичні анемії ,геморрагічні діатези,гемофілії, коагулопатії(мієломна хвороба)
  8. Захворювання що супроводжуються перорозподілом заліза  (септичні стани ,гострі захворювання,ревматоїдні артрити ,злоякісні пухлини).
  9. Вагітність,лактація. неконтрольоване донорство

  Клініка залізодефіцитної анемії :

Якщо у людини виникають ті чи інші захворювання всмоктування заліза порушуються,,нестача заліза виявляється не одразу  .

При  значному зниженні гемоглобіну  виникають симптоми : слабкість,запаморочення,серцебиття задишка, іноді непритомність ,зниження пам*яті (ці симптоми  пов*язані з недостатнім  забезпеченням тканин киснем)

Для  дефіциту  заліза характерні  сидеропенічні симптоми ,які більшістю відрізняють ЗДА від інших анемій : зміни шкіри ,нігтів ,волосся ,заїди в кутиках рота,слабкість у м*язах іноді навіть натримання сечі при сміху чи кашлю , спостерігається спотворення смаку –хворі вживають в їжу крейду ,глину,пісок,сире тісто,мясний фарш . У багатьох спостерігається пристрасть до запахів – гасу,бензину,ацетону,гуталіну. Ці симптоми залежні від дефіциту заліза і зникають після призначень препаратів заліза

Діагностика анемій заснована на дослідженні :

  1. Загального аналізу крові,
  2. Загального аналізу сечі
  3. Біохімічних обстежень ,дослідження сироваткового заліза ,ферритину крові
  4. Інструментальних обстежень ( ЕКГ,ФГДС,УЗО,Колоноскопія  та інших)

Анемія  має три ступені  тяжкості :

Легкого ступеню-Hb 90-114г/л

Середнього  ступеню-Hb70-90г/л

Тяжкого ступеню-Hb нижче70г/л

Лікування призначається згідно ступеню тяжкості анемії -- призначає  лікар  зважаючи на скарги, етиологію, діагностику,об*єктивний огляд .

     1.харчування хворих повинно бути повноцінне ,різноманітне. Але тільки харчуванням ліквідувати захворювання неможливо

     2.призначаються препарати заліза 2-х або 3-х валентного –тривало внупрішньо. За необхідності застосовують в/в залізо

    3. призначається аскорбінова кислота вона є сильним антиоксидантом впливає на утворення гемоглобіну

   4. симптоматичне лікування   згідно етиологій захворювань

  5.вітамінотерапія згідно необхідності

    Бувайте на свіжому повітрі, дотримуйтеся здорового способу життя .Лимони, яблука взимку, мед, вирощена на вікні зелень зміцнять Ваші еритроцити і проженуть всяку бліду неміч.

 Будьте здорові!

 Підготувала: Лікар - гематолог 4- ї міської клінічної лікарні Погорелова І.А.

 


 

 

Взято з http://medictest.net/nevrologiya/659-vpliv-kurinnya.html

news0708 2401 1 3

       

  Вплив куріння

 
 Масове розповсюдження куріння зробило цю проблему міжнародної. Куріння стали називати чумою ХХ століття. Наукові дослідження в цій області не залишають сумнівів у тому величезному шкоду куріння завдає людям.
За даними Всесвітньої Організації охорони Здоров'я (ВООЗ), у промислово розвинених країнах куріння є прямою або непрямою причиною 20% смертей.
 
Тютюн у Європі вбиває в 4 рази більше людей, ніж автомобільні катастрофи.
 
     Особливо хвилює той факт, що куріння стало поширюватися серед молоді і жінок. Багато не знають про те, що куріння, яке починається «з пустощів», «з бажання наслідувати», «не відставати від моди», «швидше стати дорослим», перетворюється в підступну пристрасть, згубну для здоров'я. Паління особливо шкідливе для молодого організму, що розвивається. Воно сковує волю, підточує здоров'я, вкорочує життя.
 
        Внаслідок витривалості організму людини шкідливий вплив куріння позначається тільки через багато років.
Проведені численні опитування населення показують, що багато хто не знає або знає недостатньо про шкоду і всі наслідки паління.
За захоплення курінням доводиться платити дуже дорого, так як разом з тютюном курці поступово «викурюють» найцінніше - здоров'я.
 

Вплив куріння на організм людини

 
      Куріння незалежно від кількості споживаних в день сигарет, цигарок, трубок завжди (завжди!) раніше чи пізніше веде до захворювання ішемічною хворобою серця, хронічним бронхітом, емфіземою легенів,бронхіальну астму, бронхоектатичної хворобою, нарешті рак легень. Куріння не стільки породжує багато захворювання, скільки сприяє еволюції або прямо стимулює розвиток хвороб, ослаблюючи захисні реакції організму.
 
За даними комітету експертів ВООЗ, проведені в широкому масштабі дослідження показали, що:
  • смертність серед курців у цілому на 30-80% вище, ніж серед некурящих;
  • смертність зростає із збільшенням кількості викурених цигарок;
  • смертність вища серед людей, які почали палити в молодому віці;
  • показники непрацездатності у тих, що палять вище, ніж у некурящих.
 
       Останнім часом отримані додаткові дані впливу куріння на організм людини, які підтвердили розвиток хворобливих процесів, що виникають або загострюються під впливом куріння і позначаються на показниках смертності і захворюваності. Так, серед осіб, що викурює 20 і більше сигарет на день, смертність приблизно в 15 разів вище, ніж серед некурящих. За даними доктора Пауна з НДР, у віці від 40 до 49 років курці помирають в 3 рази частіше, ніж некурящі, головним чином від інфаркту міокарда та раку легенів. При припиненні куріння показники смертності мають тенденцію до зниження. Численними науковими дослідженнями з усією очевидністю показано, що палять в середньому живуть на 5-6 років менше, ніж ті, хто не курить.

           У завзятих курців коротшає життя, за деякими даними, більш ніж на 10 років. В Англії велика кількість передчасних смертей від респіраторних і серцево-судинних захворювань пов'язують з курінням. У Франції від хвороб, викликаних курінням, щорічно помирає близько 35 тисяч осіб, в США - 300 тисяч осіб. У 1967 р. в Японії було проведено велике дослідження по з'ясуванню зв'язку смертності з курінням. Виявилося, що смертність серед чоловіків, так і жінок, що палять цигарки, на 22% вище, ніж серед тих, хто не курить.

 

Вплив куріння на людські органи

 
      Під впливом куріння змінюється склад крові, у ній зменшується кількість еритроцитів; швидше старіють кровоносні судини. Нікотин, що міститься в тютюні, вимагає підвищеного притоку кисню, але одночасно окис вуглецю, що також входить в тютюновий дим, зменшує його надходження. Крім того, частина гемоглобіну міцно зв'язується з чадним газом, утворюючи оксигемоглобін, який позбавлений здатності доставляти кисень до тканин організму. Таким чином, курець, вдихаючи тютюновий дим, прирікає себе на кисневе голодування. Встановлено, що здатність крові постачати тканини киснем у тих, хто курить, знижується на 5-10%. Це призводить до погіршення самопочуття.
 
     Нікотин негативно діє на обмінні процеси. У курців в крові вміст вітаміну С удвічі менше, ніж у тих, хто не курить. Більш того, дефіцит вітаміну С може розвинутися і у тих, хто сам не курить, але постійно піддається впливу тютюнового диму. Недолік цього вітаміну особливо шкідливо позначається на здоров'ї дітей, так як в період росту і формування організм дуже чутливий до нестачі вітамінів, у тому числі і вітаміну С. Дефіцит вітаміну З досить значним у тих дітей і підлітків, які або самі перейняли у дорослих шкідливу звичку до куріння, або змушені дихати отруєним повітрям в накурених приміщеннях. Тільки одна сигарета знищує в дитячому організмі 2,5 мг вітаміну С (добова потреба в ньому - від 20 до 50 мг залежно від віку).
 
    Негативний вплив куріння і на розумову діяльність людини. У курців поступово слабшає пам'ять, з'являються головні болі, дратівливість, безсоння, стомлюваність, а потім розвивається неврастенія. Досліди показали, що для виконання роботи, яку людина робить за 8 годин, після викурювання пачки сигарет потрібно на 2 години більше часу. При тривалому палінні може погіршитися зір, розвинутися глухота. У курців часто порушуються нюх і смак. Такі люди можуть не відчувати смак солодкого, у них притупляється здатність розрізняти запахи.
 
      Шкідливо впливає паління на функцію залоз внутрішньої секреції, таких як гіпофіз, щитовидна і околощитовидна залози, надниркові залози і ін.

 


 

 

Колектив 4-ї міської клінічної лікрні разом із громадою міста взяв участь у щорічному параді вишиванок.

 

 

 


 

 

 

3 вересня 2016року  відбулося  спортивне свято «ХІІІ обласна галузева профспілкова спартакіада працівників медичних закладів  Полтавщини». Фінальні змагання відбулися на базі дитячого оздоровчого табору «Ромашка».

Проведення такого заходу сприяє благородній справі популяризації здорового способу життя та зростанню сподвижників і прихильників фізичної культури і спорту,  гуртує наших медпрацівників, які  виявляють інтерес до спорту, тренуються поза робочим часом. Спортивна майстерність команд зростає з кожним роком, що неодноразово відмічалося суддійською колегією.

Помірятися силами вийшло близько 600 медиків і хоча ми не зайняли командного призового місця, у всіх залишились незабутні враження і мрія про перемоги в майбутньому. В особистому заліку найкращими були: Рибаков Олександр (лікар хірург) – І місце в гирьовому спорті, Дорошенко Павло (водій) – ІІІ місце в стрибках з місця.

Вони є приладом для всіх працівників медичного закладу.

 

DSC 0870DSC 0833

DSC 0806DSC 0748

DSC 0780DSC 0774

DSC 0919DSC 0893

 


 

  

Гострі кишкові інфекції виникають внаслідок вживання в їжу інфікованих мікроорганізмами харчових продуктів і вражають шлунок та верхні відділи кишківника.

         Основні шляхи передачі:

-         харчовий -  при вживанні  в їжу заражених збудниками продуктів;

-         контактно-побутовий – через брудні руки;

-         водний – при вживанні інфікованої мікроорганізмами води.

Характерні клінічні ознаки гострих кишкових інфекцій  -  підвищення температури тіла, нудота, багаторазове блювання, біль в животі, пронос.

Слід пам’ятати, що інфіковані збудниками чи їх токсинами харчові продукти не змінюють своїх смакових властивостей.

При перших симптомах захворювання при можливості зробити промивання шлунку, яке часто дає змогу уникнути госпіталізації, сприяє швидкому видужанню.

Проте кваліфіковану медичну допомогу може надати тільки лікар.

Для профілактики та запобіганню захворювання на гострі кишкові інфекції необхідно:

- дотримуватись правил санітарної та особистої гігієни;

- дотримуватись вимог щодо реалізації, зберігання і приготування продуктів харчування;

- використовувати тільки доброякісну питну воду.