Міський алерголог Гіболенко Л.І.

 

«Про взаємозв’язок харчової неприйнятності і харчової алергії з патологією органів травлення та їх лікування»

Специфіка сучасного життя характеризуються ростом психоемоційних перенавантажень, зниженням фізичної активності, вживанням висококалорійної їжі, яка включає рафіновані продукти з включенням консервантів, барвників, ароматизаторів і зніженою кількістю харчових волокон, клітковини, широким використанням біологічно активних домішок, підвищенням радіоактивним фоном, неконтрольованим вживанням ліків в т.ч. антибіотиків, анаболічних гормонів. Всі ці та інші фактори ведуть до зміни імунного статусу, росту функціональних і запальних захворювань кішківника, жовчнокам’яної  хвороби, функціональних і органічних захворювань гепатобіліарної системи, підшлункової залози і алергічних реакцій.

Сучасна класифікація ХН включає слідуючі варіанти:

-                           неспецифічні псевдоалергічні реакції (несправжня алергія), пов’язані з гістаміноліберуючими властивостями деяких харчових продуктів і харчових добавок,

-                           ХН в зв’язку з наявністю дефіциту ферментативної системи,

-                           психогенні реакції на їжу,

-                           реакції гіперчутливості ( або алергічні) тобто ХН, обумовлені імунологічними механізмами.

В свою чергу алергічні реакції діляться на 5 типів:

- І тип – реакції миттєвої гіперчутливості (анафілактичної або реагінової). Це гострі реакції, обумовлені антитілами класу IgE(рідше IgG4) разом з клітинами-мішенями для антитіл-реагентів (клітини).

- ІІ тип – реакції гіперчутливості цитотоксичного типу, обумовлені а/тілами класу IgMабо IgG при активації системи комлимента

- ІІІ тип – реакції імунокомплексного типу, опосередковані імунними комплексами і комплементами,

- ІV тип – реакції гіперчутливості уповільненого типу, опосередковані клітинними компонентами імунної системи Т-лімфоцитами і макрофагами,

- V тип – реакції гіперчутливості уповільненого типу, опосередковані антитілами ( частіше всього ауто антитілами)стимулюючими функції клітин.

         Практично всі харчові продукти, крім солі та цукру, мають ту або іншу ступінь антигенності.  В порядку зменшення алергенної значимості частіше зустрічається серед харчових продуктів – яйця, арахіс, молоко, соя, лісні горіхи, риба, раки, пшениця. Псевдоалергічні реакції частіше зустрічаються при захворюваннях КШТ. В зв’язку з порушенням слизової оболонки кішківника, яка приводить до ще більшої, чим звичайно доступності тучних клітин для екзогенних гістамінолібераторів, наприклад риби, харчових домішок, полуниці, суниці, можуть виникати реакції, клінічно схожі до алергічних, але при обстеженні рівень алергічних антитіл класу IgE можуть бути в межах норми.  Мають місце готовність багато численних тучних клітин, дифузнорозсіяних по слизовій оболонці КШТ і за його межами відповідати на неспецифічні подразники викидам біологічно активних речовин. Цим пояснюються часті рецидивуючі  кропив’янки, набряки Квінке при відсутності чіткого алергологічного анамнезу на фоні захворювання органів КШТ.

         Часто відмічаються реакції на продукти, які мають в своєму складі  велику кількість гістаміну: тунець, червоні вина, пивні дріжджі, маринований оселедець та інше  можуть спостерігатись ініційована тираміном нудота, блювота, головний біль. Надлишкова кількість тираміну виникає в кішківнику при порушенні мікробного біоценозу. Нерідко ХН псевдо алергічного характеру визивається такими харчовими домішками, як помаранчевий барвник (газовані напої, креми, мармелади). Реакції, які виникають, можуть бути пов’язані з порушенням метаболізму арахідонової кислоти і утворенням лейкотриєнів. Найбільш часто ХА зустрічається з іншими атопічними захворюваннями. Так алергічні реакції на харчові  продукти відмічаються у хворих з атопічним дерматитом – в 48% випадків, полінозом – в 45% , кропив’янкою – в 65%, бронхіальною астмою – в 15% хворих.

         Розмежування ХА на істинну і хибну достатньо умовні. У одного пацієнта можуть розвинутись реакції на харчові продукти, обумовлені участю і специфічних реакцій імунітету і псевдоалергічних. До симптомів, при яких бажано обстежувати на ХА, можна віднести наявність виразок на слизовій ротовій порожнині, свербіж в роті, набряк губ і язика, закрепи, поноси, печія, відрижка, закладенність носу, мігренозний головний біль, запаморочення, безсоння, біль і набряк суглобів, вугровий висип, випадіння волосся, сухість шкіри, кропив’янку, дратівливість, зниження пам’яті, меланхолічну депресію.