Спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники найчастіше потрапляють з зіпсованими та неякісними харчовими продуктами та через брудні руки.

Міністерство охорони здоров'я України

 

ПРИЧИНИ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ


Основними причинами виникнення гострих кишкових інфекцій є:

  • елементарне недотримання правил особистої гігієни,
  • недотримання технології приготування страв;
  • недотримання умов та термінів зберігання сировини та готових страв;
  • вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

 

 

 

ЯК УНИКНУТИ КИШКОВОЇ ІНФЕКЦІЇ, КУПУЮЧИ ГОТОВУ ЇЖУ

  • не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не купуйте страви, навіть якщо маєте найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту;
  • у магазині кладіть готові страви до кошика вже після решти продуктів, які ви хочете придбати. Так вони якнайдовше залишатимуться охолодженими;
  • не залишайте готову їжу на столі довше ніж на дві години. Ні в якому разі не зберігайте їжу, яка залишилася після пікніка;
  • ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.

 

 

ПРОФІЛАКТИКА КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ: БАЗОВІ ПРАВИЛА


Щоби уникнути гострих кишкових інфекцій, дотримуйтесь простих правил.

Особиста гігієна - понад усе

  • Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.

Чистота на кухні

  • мийте та тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • користуйтеся індивідуальним посудом;
  • не допускайте комах та тварин до приміщень, де готуєте їжу та зберігаються харчові продукти;
  • регулярно мийте та обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки.

Готування

  • для обробки сирих продуктів використовуйте окремі кухонні прилади (ножі, дошки для готування тощо);
  • окремо готуйте і зберігайте сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • добре проварюйте продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
  • використовуйте харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
  • мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • не давайте маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.

Зберігання продуктів

  • дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишайте приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше ніж на 2 години);
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).

Чиста вода

використовуйте безпечну воду, не пийте воду з неперевірених джерел;
вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену воду;
не купайтеся в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникайте заковтування води під час купання.

Своєчасна медична допомога

При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) треба одразу звертатись до лікаря. Самолікування може призвести до значних ускладнень.